Nedlin magazine

Samen hoge ambities waarmaken

De nieuwbouw van Nedlin Industry in Hoensbroek vordert gestaag. De uitbreiding van het gebouw is inmiddels gerealiseerd, nu wordt er volop gewerkt aan de inrichting van de locatie. Het eindresultaat – een innovatieve én duurzame industriële wasserij – wordt steeds zichtbaarder. Dat is mede te danken aan de goede samenwerking met Kannegiesser, de producent van de machines in de wasserij.

De nieuwbouw in Hoensbroek gaat gepaard met hoge ambities. “Het draait hier niet alleen om capaciteitsuitbreiding, maar ook om het realiseren van een van de grootste en modernste bedrijfskledingwasserijen van Europa”, vertelt directeur Luuk de Win. “Dat betekent dat we de nieuwste innovaties toepassen in het productieproces. Denk aan moderne track & trace technieken middels UHF-chips in de kleding, waardoor zowel wij als onze klanten precies zien op welke plek in het proces een artikel zich bevindt. Ook de interne logistiek en de arbeidsomstandigheden voor onze medewerkers worden verbeterd. Bovendien implementeren we de nieuwste technieken als het gaat om duurzaamheid, zoals slimme drogers en warmtewisselaars waardoor we met de restwarmte uit de wasmachines de vloer kunnen verwarmen. We gaan dus niet alleen voor efficiency en kwaliteit, maar ook voor een duurzame inzet van medewerkers en machines.”

“Het is fijn om een klant te hebben die zelf goed weet waar hij naartoe wil. De medewerkers van Nedlin hebben tot in de kleinste details nagedacht.”

Lars Blechschmidt

De kracht van een familiebedrijf

Een high end wasserij realiseer je natuurlijk niet alleen. Dat vraagt om een intensieve samenwerking met leveranciers. Voor de machinerie ging Nedlin in zee met het Duitse Kannegiesser, een wereldspeler op het gebied van machines voor wasserijen. Hoewel Kannegiesser inmiddels zo’n 1700 medewerkers telt, blijft het een echt familiebedrijf, aldus Sales en Marketing Director Lars Blechschmidt: “Zelf werk ik hier al vijftien jaar, mijn vader was er zelfs 55 jaar in dienst, nog voordat het de naam Kannegiesser droeg. Het bedrijf begon als producent van machines voor het persen van overhemden en vouwmachines. Later kochten de eigenaren diverse andere fabrieken op, waaronder een producent van supertracks (railsysteem) in Engeland. Daardoor kunnen we nu complete productielijnen aanbieden, van wassen en drogen tot sorteren en insteken. We hebben er bewust voor gekozen om de productie in Duitsland, Engeland en Verenigde Staten te houden, dus niet te verplaatsen naar bijvoorbeeld China. Zo houden we alle technische kennis in huis, kunnen we de snelheid bieden die onze klanten vragen én dragen we bij aan de werkgelegenheid in eigen omgeving. Uiteraard blijven we wel steeds kijken hoe de productiviteit verder omhoog kan en de kosten omlaag. Aangezien we als familiebedrijf niet beursgenoteerd zijn, hebben we alle ruimte om hieraan te werken, zonder ongeduldige aandeelhouders.”

Ruimte voor innovatie

Die ruimte is er ook als het gaat om innovatie in de machinerie. Niet voor niets beschikt de producent over een gedegen Research & Development afdeling. Lars vervolgt: “De heer Kannegiesser zelf is tevens hoofd Marketing en R&D. Dat zorgt voor een duidelijke visie op waar we op de lange termijn naartoe willen, ook als het succes daarvan niet altijd vooraf duidelijk is. We kijken goed naar ontwikkelingen in de markt. Denk aan verdergaande automatisering van het was- en sorteerproces, het verbeteren van de hygiëne en het terugdringen van energieverbruik. Daarnaast luisteren we naar de wensen en ambities van onze klanten, zoals de behoefte om was beter te kunnen identificeren. Na enige mislukkingen – van fouten leer je tenslotte – hebben we nu zelflerende software met camera’s voor linnenherkenning ontwikkeld, waardoor kledingstukken ook zonder chip zijn te herkennen. Het volledig automatiseren van het logistieke proces is een volgende ontwikkeling waar we aan werken.”

Goed partnership

De keuze van Nedlin voor Kannegiesser lag eigenlijk voor de hand. Directeur Stef de Win licht toe: “We hebben al eerder met Kannegiesser gewerkt, onder andere op onze locatie in Elsloo. Zij hebben laten zien dat ze oplossingen kunnen bieden die passen bij onze ambities. Samen kunnen we een grootse prestatie neerzetten.” Sales director van Kannegiesser Benelux, Henk Robers, reageert met gepaste trots: “We hebben met Nedlin in de loop der jaren een goede partnership opgebouwd, dus we zijn blij dat we ook in Hoensbroek aan de slag mogen. Het is een bijzondere opdracht, zowel voor Nedlin als voor ons. Nedlin vormde al de benchmark in Europa met zijn hoge productiviteit. Maar de productiviteit en efficiency die we hier realiseren, zijn echt ongekend. We zetten dus een nieuwe standaard neer voor de hele branche.”

Intensieve voorbereiding

Aan de totstandkoming van deze hoge standaard ging een intensief voorbereidingstraject vooraf. “In principe leveren wij standaardmachines, zoals de tunnelwassers en vouwrobots, waar we op wens van de opdrachtgever allerlei opties aan toevoegen. Zo ontstaan maatwerkmachines, die volledig zijn afgestemd op het gebouw, de verschillende soorten kleding en de diversiteit aan klanten”, vertelt Lars Blechschmidt. De afdeling Research & Development van de leverancier werkte hiervoor nauw samen met de medewerkers van Nedlin. “Door van tevoren goed te kijken naar de wensen, eisen en mogelijkheden van de opdrachtgever, kunnen wij machines bouwen die daarbij aansluiten. Het is fijn om een klant te hebben die zelf goed weet waar hij naartoe wil. De medewerkers van Nedlin hebben tot in de kleinste details nagedacht over het inrichten van het productieproces. Dankzij open discussies hierover, hebben we veel van elkaar geleerd en zijn we samen tot een nóg beter product gekomen. Een goed voorbeeld hiervan is het realiseren van een extra laag op de uitbouw, waardoor er meer ruimte ontstaat voor het railsysteem en de wasserij meer capaciteit aankan.”

Oog voor detail

Samen zetten Nedlin en Kannegiesser een unieke dienstverlening neer. Wat is volgens hem de kracht van deze duurzame samenwerking? “De enorme betrokkenheid van de medewerkers bij Nedlin, maar ook het oog voor detail, de omgeving en het welzijn van de medewerkers. Dat stelt hoge eisen aan onze apparatuur, maar zorgt er ook voor dat wij als leverancier graag een stapje verder gaan.” Stef de Win voegt daaraan toe: “Zowel Kannegiesser als Nedlin zijn familiebedrijven. Dat zie je terug in de samenwerking. We hebben dezelfde mentaliteit, staan beiden open voor innovaties en gaan voor oplossingen voor de lange termijn. Bovendien is Kannegiesser betrouwbaar en flexibel. Zelfs toen wij in een later stadium nog zaken wilden aanpassen, was dat geen probleem. Daardoor kunnen we de kwaliteit van onze service naar een nóg hoger niveau tillen. Het resultaat: een hoogwaardige en transparante dienstverlening voor onze klanten, die ook nog eens kostenefficiënt, duurzaam en ergonomisch verantwoord is.”

De klant profiteert
De uitbreiding van Nedlin in Hoensbroek biedt meer capaciteit en een state of the art productieproces. Dat zorgt voor de hoogste standaarden in kwaliteit, efficiency, duurzaamheid en arbeidsomstandigheden.

Maar hoe profiteren onze klanten daar eigenlijk van?
Zij kunnen rekenen op:
 
  • uitstekende kwaliteit, een betere borging van het proces en gegarandeerde doorlooptijden;
  • een nog betere garantie op het gebied van hygiëne en microbiologische processen;
  • meer inzicht en transparantie in het proces dankzij de nieuwste track & trace technieken. Klanten kunnen hun kleding nauwgezet volgen. Bovendien wordt het risico op foutieve leveringen hiermee geminimaliseerd.