Nedlin magazine

A new day…

In aanloop naar 2017, het jaar waarin Nedlin haar 65-jarig jubileum viert, neemt het bedrijf haar eigen identiteit eens goed onder de loep. Terug naar de basis, maar met het vizier op de toekomst heeft het bedrijf - dat dan nog onder twee namen werkzaam is - behoefte aan een effectieve en bovenal duurzame communicatiestrategie.

De krachten van het bedrijf worden na een grondig onderzoek naar de merkarchitectuur, uitgevoerd door communicatieadviesbureau viaStory, gebundeld onder één naam: Nedlin. Een logische keuze, want hoewel Nedlin in verschillende segmenten (hospitality, healthcare en industry) werkzaam is, vormt het één familiebedrijf. Directeur Luuk de Win: “We wilden de eenheid sterker gaan uitdragen. Voor ons is de naam Nedlin bekend en vertrouwd, omdat onze hospitality-wasserij al jaren deze naam draagt.”

De bestaande huisstijl en communicatiemiddelen passen echter niet langer bij het Nedlin van nu. Samen met viaStory wordt een volledige re-branding van Nedlin ontwikkeld.

Vier stappen tot het nieuwe Nedlin

1.    Het verhaal
2.    Het logo
3.    De branding
4.    Het magazine

“Nu klopt het hele totaalbeeld, maar dan ook echt tot in de kleinste details.”

Luuk de Win

1. Het verhaal

De omvang van één merk met een heldere positionering biedt nieuwe kansen. Maar voordat de aandacht wordt gelegd op de re-branding van het nieuwe Nedlin, gaat het bedrijf onder begeleiding van viaStory op zoek naar de leidende beginselen die Nedlin kenmerken. Op basis van een uitgebreid onderzoek, waarbij medewerkers uit alle gelederen van het bedrijf ruimte krijgen een bijdrage te leveren, wordt het verhaal van Nedlin ontwikkeld.

De input van alle gesprekken levert interessante inzichten op en toont dat de prestatiedrang binnen de organisatie enorm groot is en dat er een cultuur heerst dat het altijd beter kan. Die gedrevenheid zit echt in het DNA van het bedrijf. Dit is voor medewerkers niet altijd even makkelijk, maar tegelijkertijd wordt het ook ervaren als de drijvende kracht in de organisatie. Hiermee biedt het de basis voor het verhaal van Nedlin en wordt deze kracht onder het motto ‘Iedere dag beter’ omgebogen naar een positief gevoel. Een optimistische uitstraling die recht doet aan de prestatie- en innovatiedrang van het bedrijf.

Lees hier het verhaal.

2. Het logo

Nedlin is een van de twee namen waaronder het bedrijf werkzaam is geweest, maar de huisstijl van het ‘oude’ Nedlin doet geen recht aan de identiteit van het bedrijf. Luc Wassen van viaStory: “Nadat we het Story-platform met onder andere het verhaal voor Nedlin hebben opgeleverd, is het de uitdaging dit te vertalen in de huisstijl. Het logo vertegenwoordigt het DNA en de cultuur van het bedrijf, maar vooral ook de ambitie. Het oude logo kon dit niet meer grijpen en stond nog voor de oude communicatie.”

In eerste instantie wordt geprobeerd het bestaande beeldmerk met de druppel te restylen. Samen met ontwerper Ivo Straetmans wordt dit onder de loep gelegd. “Je ziet dan dat de druppel en het woordmerk eigenlijk helemaal niet netjes zijn afgewerkt”, legt Straetmans uit. “Rondingen waren niet echt rond, de uitlijning van het woordmerk klopte niet en het miste de precisie en verfijning die past bij Nedlin.”

Na de eerste schetsen waarin de druppel op een modernere manier wordt gepresenteerd, wordt samen met de directie van Nedlin toch besloten de druppel weg te laten. Een afweging die deels voortkomt uit zakelijke overwegingen. Nedlin wil steeds opnieuw de nieuwe standaard neerzetten in haar branche. Als toch alles moet worden vervangen voor een restyling, dan wordt ook gekozen voor de nieuwe standaard, voor kwaliteit in de huisstijl. Luc Wassen: “Eigenlijk was het beeldmerk met de druppel veel te stigmatiserend voor een innovatief bedrijf als Nedlin. Hetzelfde gold voor de kleur blauw: een kleur die veel wordt gebruikt in de branche, maar die wel heel voor de hand liggend is.”

Het uiteindelijke resultaat is een woordmerk in zwart met een nieuwe steunkleur in groen. Het logo gaat terug naar de absolute basis, legt Luc Wassen uit. “Alle opsmuk is weggelaten en het logo staat daarmee als een huis. De kleur groen is onderscheidend en heeft een schone, bijna cleane uitstraling. Tegelijkertijd biedt deze minimalistische stijl alle ruimte om het inhoudelijke verhaal te vertellen. Beelden en foto’s die bijvoorbeeld op de website worden gebruikt komen optimaal tot hun recht.”

Het uitgangspunt is volgens Luc Wassen dat het nieuwe logo een tijdloos karakter kent. “Het is een duurzaam beeldmerk dat precisie uitstraalt. Het is niet vluchtig of trendgevoelig. Met dit logo kan Nedlin weer generaties vooruit.”

3. De branding

viaStory vertaalt ‘Iedere dag beter’ naar ‘A new day, new opportunities’. Luc Wassen: “Niet alleen omdat Nedlin werkzaam is in verschillende landen en daarmee internationaal aansprekend moet zijn, maar vooral ook om het optimisme te laten doorklinken.” Iedere dag biedt nieuwe kansen, nieuwe inzichten, nieuwe energie. Dit vormt de basis voor de volledige re-branding van het bedrijf.

Wie nu de website van Nedlin bezoekt, ziet een overzichtelijke, stijlvolle en tijdloze presentatie. De nieuwe online omgeving biedt, naast de benodigde informatie over de producten en diensten, veel ruimte voor het innovatieve karakter van Nedlin. Bovendien wordt vol ingezet op de maatschappelijke relevantie van het bedrijf, met als belangrijkste resultaat een film, waarin klanten van Nedlin de hoofdrol spelen. Daarnaast worden op verschillende plekken redactionele artikelen ingezet, die behalve achtergrond over het familiebedrijf ook de bredere wereld van Nedlin uitlichten.

Er is natuurlijk meer dan online uitingen of het briefpapier en de visitekaartjes. Alle personeelskleding, vrachtwagens, signing op alle locaties, gevelbelettering, apps en bedrijfspresentaties krijgen een nieuwe stijl. Luuk de Win is zeer tevreden met het resultaat. “Onze huisstijl is met twee verschillende namen eigenlijk nooit uit de verf gekomen. Nu klopt het hele totaalbeeld, maar dan ook echt tot in de kleinste details.”

4. Het magazine

Behalve online artikelen, ontwikkelt Nedlin ook een papieren magazine waarmee ze laat zien waar ze als groep voor staat en wat het bedrijf belangrijk vindt. Relaties blijven hiermee niet alleen op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen Nedlin, maar krijgen ook een beeld van wat andere klanten beweegt.

De letter die is gekozen als huisstijl-letter, komt in dit magazine ten volle tot zijn recht. Ontwerper Ivo Straetmans heeft gekozen voor de Gilroy, een lettertype dat zowel online als offline overeind blijft. “Deze letter is degelijk en netjes, maar heeft tegelijkertijd een bepaalde openheid en een positieve uitstraling.”

Natuurlijk is de letter ook terug te vinden in andere uitingen zoals de website, de vrachtwagens of de visitekaartjes, maar dit magazine geeft de veelzijdigheid goed weer. “Juist in een magazine kun je de letter meerdere formaten en gewichten geven en alle varianten optimaal benutten”, vertelt Ivo Straetmans. “De schreefletter is bijvoorbeeld heel fijn om citaten in weer te geven, omdat deze refereert aan verhalende tekst.”

Naast de jaarlijkse papieren uitgave, biedt het online magazine regelmatig nieuwe artikelen over de wereld van Nedlin en de klanten met wie zij samenwerkt. En als allerbelangrijkste: iedere dag opnieuw gaan medewerkers van Nedlin met klanten in dialoog over hoe samen nog beter kan worden gepresteerd.

Wilt u het papieren magazine ontvangen? Stuur een e-mail naar magazine@nedlin.com